torsdag den 28. februar 2013

Copenhagen Food Fair 2013

Den sidste uge har der været fødevaremesse i Bella Centeret. Jeg besøgte messen i tirsdags, hvor det var øko-dag med temaet "Økologi på køkkenvejen". 

Temaet var valgt på baggrund af den store interesse hos både private og offentlige kantiner, storkøkkener samt restauranter for at opnå det økologiske spisemærke, og med regeringens målsætning om, at 60 pct. af maden i alle offentlige køkkener i 2020 skal være økologisk.

Økologisk Landsforening havde arrangeret en stor økologisk fællesstand med mere end 40 økologiske virksomheder. - Standen var spækket med nye impulser og lækre økologiske produkter og råvarer. 
Derudover bød arrangementet på lanceringen af den økologiske kogebog ”Omtanke i store gryder”, der er målrettet storkøkkener og kantiner, en øko pop-up restaurant, foredrag, ØKO Speed-dating og meget mere. 

Snapasbaren, hvor Herman Rasmusson serverede små nordiske mundfulde, der kombinerede råvarer og smag med snaps i et elegant nydesignet bud på en nordisk tapas. 

 Urban gardening inspiration.

Smagprøver fra kogebogen "Omtanke i store gryder".

Lækre smagsprøver.

Lækker frokost serveret af Hotel- og Restaurantskolen inden Kost & Ernæringsforbundet/Økologisk Landforening holdt foredrag om implementering af det økologiske spisemærke i daginstitutioner.

torsdag den 21. februar 2013

Hovedløse spisevaner



En undersøgelse foretaget af den amerikanske ernæringsforsker Brian Wansink viser, at ud af de 200 beslutninger, vi hver dag træffer om mad, er 90 % af dem ubevidste.

Brian Wansink er forfatteren bag bogen ”Hovedløse spisevaner - hvorfor vi spiser mere end vi tror”. Gennem spændende forsøg foretaget i hans madlaboratorium på Cornell universitet ​​forklarer han, hvordan designet af vores middagstallerken og bestik samt vores forventninger og fordomme kan have en enorm indflydelse på, hvor meget mad vi spiser.
Han forsøger samtidig at forklare, hvordan disse ubevidste handlinger kan ændres til vores egen fordel og hvordan vi derved kan skubbe os selv til at spise lidt mindre. - Nedenfor kan du få ideer til de  nogle af de ændringer du selv kan foretage hjemme hos dig selv.

1. Størrelsen på din tallerken påvirker hvor meget du spiser. Det skyldes at vi er velopdragne, dvs. vi spiser det, vi har på vores tallerken, uanset hvor sultne vi er. Ved at reducere størrelsen på din middagstallerken fra 30,5 cm til 25,5 cm kan du reducere dit indtag af kalorier med 22%. Prøv derfor at gøre det samme med dine skåle og find eksempelvis en lidt mindre skål frem til at servere slikket i, næste gang du bliver lækkersulten.

2. Højden af ​​dit glas påvirker mængden af ​​den væske du drikker. Jo større, bredere og mere buet dine glas er, jo større tendens har du til at drikke mere. Omvendt vil et slankt og højt glas gøre at du drikker mindre.

3. Dybden af ​​din ske påvirker den mængde du spiser. Prøv derfor at udskifte din sovseske med en middagsske eller at udskifte din middagsske med en teske når du spiser yoghurt til morgenmad eller en portion is til dessert.

onsdag den 20. februar 2013

Sådan undgår du at købe ind til skraldespanden


Selvom vi de sidste par år er blevet mere bevidste om vores madspild, er der fortsat alt for meget mad, der bliver smidt ud. - Og det er ikke kun hjemme hos os selv, det sker også hos landmanden, i fødevarevirksomhederne, i dagligvarebutikkerne og i kantiner og restauranter.

Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget ved det. Jeg har nedenfor lavet et par tips og tricks til hvordan du kan mindske dit daglige madspild.

LAV EN MADPLAN
Gennemtænk dine indkøb og behov, inden du køber ind. En madplan kan være et godt værktøj til, at holde styr på dit madbudget og dine madvaner.
Første skridt er at finde et tidspunkt i løbet af ugen, hvor der er tid til at få planlagt ugens madplan. Lav madplanen i fællesskab med din room-mate, familie eller kæreste. Tænk over, hvad I godt kunne tænke Jer at spise den næste uge, og undersøg, hvad I i forvejen har i fryseren, køleskabet og skufferne, og hvad I skal ud at købe.
Find inspiration i kogebøger, gemte opskrifter og på internettet. Følg ikke opskrifterne slavisk, men improviser og brug eksempelvis revet citronskal, hvis du i forvejen har citroner i stedet for at købe citrongræs, som opskriften foreslår.
Lav en indkøbsliste samtidig med madplanen. Det sparer tid og penge og er med til at sikre, at du holder dig fra impulskøbene i supermarkedet.
Hav altid indkøbssedlen med under dine indkøb og husk på kun at købe det, du har brug for, og bruge det, du har købt.

LAV MAD TIL FLERE DAGE
Lav store portioner af aftenens måltid, i stedet for at opfinde den dybe tallerken hver eneste aften. - Så kan maden spises dagen efter.

FÅ DET SIDSTE UD AF EMBALLAGEN
Smider du også tit den sidste rest af en tube, flaske eller karton ud, selvom indholdet er i orden? Det kan være tidskrævende og irriterende at presse, banke og mase det sidste ud af emballagen. Følg derfor disse gode råd. De tager kun få minutter og madspildet mindskes gevaldigt.

Skær mayonnaise- og remouladeflasken op og skrab det sidste ud af den.
 
Fold yoghurtkartonen sammen og mas det sidste ud af den.
 
Stil ketchupflasken på hovedet og lad de sidste dråber ryge nedad mod åbningen.

LAV KUN DEN NØDVENDIGE MÆNGDE MAD
Løse ris: 75-100 g
 pr. person.

Kartofler m. skræl: 200-300 gram pr. person.

Kød, fjerkræ og fisk: 100 g pr. person.

Grøntsager: 150-200 g grøntsager.

tirsdag den 19. februar 2013

Byens bedste grød



På lørdag d. 23. februar skal byens bedste grød findes! Københavns Madhus og den hyggelige grødbar i Jægersborggade med navnet GRØD har slået sig sammen om at afholde Danmarks første mesterskab i grød.
På dagen vil 10 køkkenmedarbejdere fra offentlige institutioner i København dyste om, hvem der laver byens bedste grød. De vil blandt andet blive dømt på smag, kreativitet, konsistens, råvarekvalitet og udseende.

Gæsterne kan følge mesterskabet i gården ved Københavns Madhus og nyde grød og toddy lavet over bål – til både børn og voksne. Alle er velkomne og hele arrangementet er ganske gratis. 
Jeg har selv arbejdet i en daginstitution, hvor jeg havde en ugentlig grøddag. Grød behøver ikke nødvendigvis, at være en lidt halvtrist havregrød, men kan varieres i det uendelige - jeg håber derfor, at dette event kan skabe ekstra fokus på grødens mange muligheder og variationer!
I kan læse meget mere om grødmesterskabet på Københavns Madhus´ hjemmeside.
/ God fornøjelse.

mandag den 11. februar 2013

Copenhagen Dining Week


Igen i år har du muligheden for, at spise en lækker tre-retters menu på én af Københavns bedste restauranter for bare 200 kr.
Copenhagen Dining Week er i fuld gang og den varer indtil d. 17 februar og der er stadig billetter...
Se mere på http://diningweek.dk

Jeg spiste en lækker middag på restauranten The Dining Room sidste år - den ligger på toppen af Radisson hotellet og har den smukkeste udsigt over Københavns tage. I morgen skal jeg benytte mig, at Nose2Tail´s Dining Week menu!

søndag den 3. februar 2013

Dine rester er genbrugsguld



Dine rester idag bliver til guld imorgen! - Tina Scheftelowitz udgav i slutningen af år 2012 en ny kogebog for FDB, fyldt med opskrifter på lækre genbrugsjuveler. Bogen hedder Rig på rester - nyd dit overskud.

Jeg har idag haft min familie til fødselsdagsfejring med dertil hørende boller og lagkage. Som et alternativ til lagkagen valgte jeg, at lave Tina Scheftelowitz´s himmelske chokoladekage.

Himmelsk chokoladekage

INGREDIENSER
300 g mørk chokolade
250 g sukker
300 g smør + lidt til formen
9 pasteuriserede æggehvider (6 bægre)
12 pasteuriserede æggeblommer (6 bægre)
50 g hasselnødder

FREMGANGSMÅDE
Smelt chokoladen, halvdelen af sukkeret samt smørret i en gryde over meget lav varme. Hæld massen i en røreskål, og lad den køle af, til den er håndvarm. 

Pisk æggehviderne stive med resten af sukkeret i en anden skål.

Pisk æggeblommerne i chokolademassen.

Vend forsigtigt de stive æggehvider i chokolademassen ad to omgange.

Fyld halvdelen af dejen i en springform på ca. 23 cm., som du har smurt med smør. Sæt resten af dejen i køleskabet - den skal bruges til mousse.

Hak nødderne groft, og drys dem over dejen.

Bag kagen ved 160 grader (ikke varmluft) i ca. 40 min, til den hæver op og får bageskorpe. 

Lad den køle helt af - det tager ca. 2 timer. Fordel moussen over kagen, og sæt den i fryseren, indtil den skal serveres (tag kagen ud ca. 15 min før servering). 

Pynt kagen med hakkede hasselnødder eller server den med en frisk bær-sauce og en kugle vaniljeis til. 















TINA SCHEFTELOWITZ´S RESTETIPS
Skru op for krydderier og krydderurter og balancer smagen mellem sur, sød, stærk, bitter. Husk også umami, som findes i tørrede tomater, revet ost eller champignon.

- Har du en masse forskellige slags tørrede pastarester liggende, så sæt en stor gryde vand med salt og olie over, og start med at koge de pastatyper, der skal have længst tid. Dump de andre i gryden efterhånden, alt efter hvad kogetiden på posen angiver.

- Et par skiver af det nye rugbrød kan bruges til croutoner, så undgår de at ende som tørre rester. Steg dem i olie eller smør med krydderier og brug dem på salater eller supper.

- Varier dine smagsoplevelser af de samme slags grøntsager ved at skære dem forskelligt ud hver dag. Når de er skåret småt, blander smagen af forskellige grøntsager sig i munden. Når de er skåret stort, smager du mere hver enkelt grøntsag.

- Reserver en skuffe i fryseren til små bøtter med revet ost, pålægsrester, rester af kødsovs og grønt til genbrug, så har du fyld til en restepizza.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...