tirsdag den 26. marts 2013

PåskeSpild



Påsken er lige om hjørnet og sammen med julen er højtiden, den værste synder, når det kommer til at smide mad ud. Påskedagene er fyldt med traditioner, hvor vi triller æg, leder efter påskeharens efterladte påskeæg i haven og mødes med familie og venner over en lækker påskefrokost. Når der er gæster på besøg, skal der være rigeligt med mad og vi køber derfor typisk mere end vi har brug for. - Derfor ender en stor del af den indkøbte og tilberedte mad desværre i skraldespanden. 

En ny markedsanalyse om udviklingen i madspild foretaget af TNS Gallup for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild af Mad viser dog, at hver anden dansker er blevet bedre til at mindske sit madspild i løbet af det seneste år. Det er især den økonomiske gulerod om en besparelse i kroner og øre, som giver danskerne lyst til at undgå, at maden ryger i skraldespanden.

For at undgå det værste spild har jeg lavet en lille liste med gode råd til, hvordan madspildet kan minimeres i løbet af påsken.

- Kig først i køleskabet og i køkkenets skabe og skuffer, inden du planlægger påskens måltider. Måske du allerede har nogle af de råvarer du skal bruge.

- Lav en indkøbsliste og husk på kun at købe det, du har brug for, og bruge det, du har købt.

- Under forberedelserne af de forskellige retter kan du gemme rester af frugt, grønt mm. til andre retter.

- Brug mindre fade. Jo mindre der er på fadet, des mindre har vi ofte tendens til at øse op på vores tallerken.

- Inviter dine gode venner til restepåskefrokost el. giv dine gæster lidt rester med hjem.

torsdag den 7. marts 2013

Dampede blåmuslinger i æblemost og øl

Blåmuslinger er super lækre og nemme at tilberede - de har sæson hele året og kan købes hos din lokale fiskehandler og i større supermarkeder.

De fleste blåmuslinger kommer fra Limfjorden, hvor de skrabes af havbunden eller dyrkes på liner. De muslinger, som er skrabet fra bunden, har en tyk og lidt grov skal, hvorimod linemuslinger har en fin og glat skal, der gør dem nemme at rense.

I oktober måned sidste år var jeg på østerssafari ved Vadehavet i Jylland. - Her plukkede vi østers og lækre blåmuslinger. Læs mere om turen her.
Blåmuslinger på østerbanke ved Vadehavet.

Til 4 personer

INGREDIENSER

1 kg blåmuslinger
2 stk løg
1 stk fennikel
2 spsk koldpresset rapsolie
1 dl koldpresset æblemost
1 dl pilsnerøl
Salt og peber

FREMGANGSMÅDE

Skyl muslingerne i koldt rindende vand i en balje eller i køkkenvasken og skrub dem med en svamp. 

Rør lidt hårdhændet rundt i muslingerne med hånden, og tjek derefter om eventuelt åbne muslinger er levende, ved at give dem et lille gok ned i køkkenbordet. Kassér dem, hvis de ikke lukker sig, eller hvis skallen er ødelagt.

Hæld vandet fra muslingerne.

Skyl løg og fennikel og skær dem i terninger af ca. 1 cm., og steg dem i olie i en gryde, til de er glasklare.

Kom muslingerne i gryden, og hæld most og øl i.

Lad muslingerne koge under låg i ca. 3-5 min., indtil de har åbnet sig.

Krydr muslingerne med salt og peber inden de serveres. 
Under spisningen tages de muslinger, der ikke har åbnet sig, fra og kasseres.




/ Velbekomme
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...