fredag den 30. august 2013

På marked i Vietnam

Madmarkederne i Vietnam er en helt fantastisk oplevelse for alle ens sanser. Det er et sandt mekka af ukendte og kendte grøntsager og eksotiske frugter, ferskt kød, der ligger klar på skærebrættet, friskfanget fisk i plasticbaljer, nudler, ris, kaffebønner og meget mere.

Mini-auberginer.

Friske krabber.

Friske urter klar til, at blive brugt i den vietnamesiske suppe Pho.

En lokal markedskvinde holder siesta i Hoi an.

Tofu og bambusskud.

Kyllinger, gæs, skildpadder, skaldyr, frøer mm. sælges typisk levende på de vietnamesiske markeder. Dyrevælfærden er dog ikke altid helt i orden. - Her kan man  i hvert fald virkelig tale om burhøns!

Aubergine, lime, squash, ananas, kål og meget mere.

Grillstegte.......... hunde!!

Smukke hvidløg i læssevis.

tirsdag den 27. august 2013

Skæve rødder


Endnu et madspilds-initiativ så igår dagens lys. Nu kan du nemlig købe skæve gulerødder i Kvickly - rødder med ujævne former og faconer, der tidligere blev sorteret fra og solgt til hestefoder!

Hvert år kasserer de danske landmænd tonsvis af gulerødder, fordi de ikke er lige nok, men gulerødderne smager jo ikke dårligere af, at de er skæve. Coop ønsker derfor at gøre op med dette spild, ved at introducere de ujævne gulerødder i Kvickly til samme pris som de lige eksemplarer.

mandag den 26. august 2013

Food Festival i Århus

HUSK at der den 6.-8. september 2013 er Food Festival på Tangkrogen i Århus. 
Se meget mere om eventet her.




lørdag den 24. august 2013

Skalotte Med I Byen?, Hey Pasta Selv! og Hvad Ærter?

- Det er nogle af de skilte og ordsprog du kan støde på til Arla Food Fest i Kongens have i denne weekend. Festivalen hylder den danske families madglæde og giver børn, unge og deres forældre mulighed for, at gå på opdagelse i spændende kulinariske universer, deltage i Madmodsløb, teste deres viden omkring Nøglehullet, være med i DM i madpakker, bevæge sig stærk med Kræftens Bekæmpelse, blive udfordret på deres smagsløg, møde madskolerne, blive kloge på madspild og meget mere.

Jeg deltog i Arla Food Fest som frivillig, da jeg er en del af Team Nøglehul, der formidler viden omkring Fødevarestyrelsens grønne Nøglehulsmærke. Nøglehullets mål er at gøre det lettere at vælge sundt i indkøbssituationen.

Fødevarestyrelsens stand, hvor du kan møde Nøglehullet og løse en tip en 13'er og dermed se, hvor godt du kender Nøglehullet samt prøve forbrændingslegen, hvor man skal yde, før man kan nyde ;)

Klar til en dag på Arla Food Fest med armbånd og Nøglehuls-tattoo.

Affalssortering opdelt i madaffald og ikke madaffald!

Standen Frugt fra Lilleø, hvor du kan udfordre dine smagsløg og se, om du kan smage forskel på årets første danske æbler og på most af flere forskellige sorter.

Hos standen Resteranten kan man bruge sin kreativitet og sanser til at blive klog på madspild. Her finder du også Madgarderoben, hvor din mad opbevares køligt, indtil du skal hjem igen.

Hos mælkebaren kan du nyde et glas koldt økomælk fra Arla.

Hvis man er mellem 10 og 14 år og er vild med at prøve noget nyt og finde på, så kan man blive ”Ko-Creator” for en dag med Arla’s Innovations Team. 

Arlas Ko-Creater laboratorie.

Arla Food Fest har åbent fra 10.00.-18.00. og entréen koster 50 kr.

fredag den 23. august 2013

Frugt-lækkerier ud over alle grænser

En af de aller bedste ting ved at rejse i Vietnam var uden tvivl landets kæmpe udbud af eksotiske frugter. Her er sæson og friskhed i fokus og smagen er bare fantastisk. For bare at nævne et par stykker, har jeg mæsket mig i mangoer, stjernefrugt, durian, rambutan, pomelo, litchi, papaya, longan, mangosteen, bananer, star apple, jackfruit, dragefrugt, ananas, vandmelon og custard apple.


Frugtsælger i Ho Chi Minh City.

Ananas på det flydende marked i Mekong Deltaet.

Kokosnødder i læssevis på det flydende marked i Mekong Delatet.

Ananas på det flydende marked.

Bananer, papaya og miniæbler på markedet i Can Tho i det sydlige Vietnam.

Durian på markedet i Can Tho. Durian er en af de mest populære frugter i Sydøstasien. Jeg faldt dog aldrig helt for den, da den lugter virkelig dårligt og smagen minder lidt om lugten.

Dragon fruit i en frugthave i Mekong Deltaet.

Jack fruit i en frugthave i Mekong Deltaet. Frugten ser som Durian meget speciel ud og kan blive kæmpe stor. Den vejer typisk mellem 10-50 kg. og betragtes som verdens største træ-frugt. Smagen er helt fantastisk; sød, frisk og aromatisk.

Bananer på ét af de mange madmarkeder i Hanoi.

torsdag den 22. august 2013

Det vietnamesiske køkken


Efter at have rejst rundt i smukke og smagfulde Vietnam i 5 fantastisk uger har jeg et hav af lækre madbilleder liggende på min computer og alt for mange ideer i mit hoved til indlæg her på bloggen. Indlæggene kommer derfor løbende til at dukke op i forskellige kategorier og det første bliver en lille introduktion til landets overordnede madkultur.


Hovedingredienserne i det vietnamesiske køkken er fiskesauce, citrongræs, lime, chili, hvidløg og krydderier som kanel og anis, men vigtigst af alt: friske råvarer og et væld af smukke og smagfulde friske urter.


De daglige måltider bliver af vietnameserne typisk indtaget i byerne små gadekøkkener, hvor du sidder på små farvestrålende plasticstole ved små plasticborde på størrelse med danske børnemøbler. Der er på disse steder sjældent et menukort og hvis der er, står det oftest kun på vietnamesisk, men selvom du ikke altid ved helt præcis hvad du spiser, er disse madoplevelser helt fantastiske. 


Landet har også en helt fantastisk markedskultur, hvor du fra tidlig morgen kan købe friskfangede kæmpeblæksprutter, krabber, helstegte hunde, levende kyllinger og gæs, indmad, eksotiske frugter og farverige grøntsager og urter.

Retterne i det vietnamesiske køkken er typisk meget lette. De er ofte små, tilberedes med lidt fedtstof og indeholder begrænsede mængder af kød, som oftest er kylling eller magert svinekød. Denne madkultur er uden tvivl medvirkende til, at Vietnam indtil videre er blandt de lande i verden med det laveste antal overvægtige. – Men den vestlige verdens madkultur er dog også langsomt ved at gøre sit indtog i landet. Den første Starbucks åbnede i februar måned i Ho Chi Minh City og i år 2014 bliver McDonald's den første amerikanske burgerkæde i landet og fastfoodkæder som Subway, Kentucky Fried Chicken og Pizza Hut er allerede til stede på det vietnamesiske madmarked.


Da Vietnam tidligere har været en fransk koloni, har dette også haft en stor indflydelse på deres køkken. Blandt andet har lyse baguettes vundet stor indpas og storbyerne Hanoi og Ho Chi Minh byder på restauranter, der enten specialiserer sig i fransk madlavning eller laver fusionskøkken mellem det franske og vietnamesiske køkken.

Vietnam kan inddeles i tre forskellige regioner med hvert sit klima og køkken:

NORD

I den nordlige del af landet, hvor hovedstaden Hanoi ligger, dominerer salt smagen i kraft af brugen af soja og østerssauce.


CENTRUM

I den centrale del af landet, hvor den gamle kongeby Hué er hovedbyen, besværliggør klimaet dyrkning af grøntsager. Her er der meget tørt fra oktober til marts og under regntiden kæmper denne del af landet med store oversvømmelser grundet tyfoner. I det centrale køkken krydres retterne typisk med citrongræs, gurkemeje og karryblade.


SYD


I den tropiske og sydlige del af landet er den vestlige og pulserende storby Ho Chi Minh hovedbyen. I denne del af landet er retterne typisk meget søde og de vigtigste ingredienser er derfor sukker og kokos samt fiskesauce, der fungerer som erstatning for salt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...