Alt for mange danskere smider mad ud,
som sagtens kan spises - enten fordi vi er bange for om varen er blevet for
gammel, og vi dermed kan blive syge af at spise den, eller fordi vi ikke kender
forskel på de to datomærkninger, der anvendes i Danmark.
For at mindske danskernes madspild har
fødevareminister Dan Jørgensen et mål om, at ændre holdbarhedsmærkningen på
langtidsholdbare fødevarer som pasta, ris, chokolade, knækbrød, müsli,
havregryn og yoghurt. Det skyldes, at disse fødevarer ikke er nødvendige, at smide ud, selvom de har passeret 'mindst holdbar til'-mærkningen. 'Mindst
holdbar til' bliver ofte misforstået, og derfor bliver gode fødevarer
smidt ud - 3 ud af 4 danskere finder ikke 'mindst holdbar til' særligt
forståeligt, og ønsker ligesom ministeren, at mærkningen bliver ændret til 'bedst før', som allerede anvendes i Frankrig, Spanien, Sverige og Finland.
Læs mere om datomærkningerne 'mindst holdbar til' og 'sidste anvendelses dato' her.
Læs mere om de fødevarer du sagtens kan
spise selvom holdbarhedsmærkningen 'mindst holdbar til' er
overskredet i dette tidligere indlæg holdbarhed.
For at øge danskernes viden om de nuværende mærkningsordninger har Fødevarestyrelsen igangsat kampagnen Tjek Datoen, hvor der er fokus på de forskellige datomærkninger, info om korrekt opbevaring, nedkølning og optøning af fødevarer,
tips til hvordan du undgår madspild i husholdningen samt hvilken
emballage du bør bruge til hvilke fødevarer. Du kan læse mere om kampagnen her.